ANA SAYFA
Osmanlı Mutfağı Hakkında Detaylı Bilgi

SULTAN MAHMUT ÇORBASI (10 kişi için)

Malzemeler:
250 gram
kereviz.

250 gram kırmızı mercimek.

1 çorba kaşığı zeytinyağı.
250 gram
havuç.
15 bardak
tavuk suyu veya et suyu.
1 demet kıyılmış maydanoz.

1/2 kilo
patates.
1 çay kaşığı acı kırmızı
biber.
orta boy iki baş
soğan.
1 çay kaşığı tatlı kırmızı
biber.
250 gram tereyağı.
1 demet taze nane veya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane, yeteri kadar tuz.

Yapılışı:
1- Kerevizi soyup tavla zarı iriliğinde ufak parçalara doğramalı. Havuçların üzerlerini
kazıyıp bol suda yıkadıktan sonra bunları da ufak parçalara doğramalı.
2- Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra bunları tavla zarı iriliğinde küçük parçalara doğramalı;
havuç ve kerevizle birlikte suyun içinde muhafaza etmeli.
3- Bir güvece zeytinyağıyla tereyağını (bir çorba kaşığı kadarını bir kenara koyduktan sonra) koyup orta ısılı ateşte eritmeli. Yağ kızmaya başlarken rendelenmiş
soğanı katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı.
4- Soğan pembeleşmeye başlarken, temizlenmiş ve yıkanmış mercimeği katmalı. Bir -iki defa karıştırmalı sonra sulandırılmış
domates salçasını dökmeli.
5- Sıcak
tavuk suyunu da kattıktan sonra mercimek iyice dağılıncaya kadar güveçtekileri pişirmeli. Mercimek dağılınca buna bir kenarda su içinde bekletilen havuç, kereviz ve patates parçalarını süzerek katmalı.
6- Tuzunu serpmeli ve bir-iki defa karıştırdıktan sonra güvecin ağzını kapamalı ve içindekileri pişmeye bırakmalı.

7- Sebzeler iyice pişince kıyılmış naneyle maydanozu katmalı bir-iki defa karıştırıp güveci ateşten almalı.
8- Naneyle maydanozu çorbaya kattıktan sonra küçük bir tavada kalan tereyağıyla kırmızı
biberleri kızdırmalı ve güveç ateşten alınır alınmaz çorbanın üstüne gezdirerek dökmeli. Güveci olduğu gibi sofraya götürmeli ve çorbayı sıcak sıcak servis yapmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Elinizdeki Malzemeye Göre Tarif Bulun