ANA SAYFA
Osmanlı Mutfağı Hakkında Detaylı Bilgi

SU BÖREĞİ (10 kişilik)

Malzemeler:
-250 gr. tereyağı (16 çorba kş.)
-tuz.
Peynirli harç için;
-350 gr. beyazpeynir
-1 adet yumurta
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış).
Kıymalı harç için;
-100 gr. tereyağı, (6,5 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-500 gr. kıyma
-tuz
-taze çekilmiş karabiber.
Hamuru için;
-5 adet yumurta
-600 gr. un (4 su bardağı).

Yapılışı:
1.Önce içini hazırlayın. Eğer peynirli yapacaksanız bir kapta peyniri ezip, yumurta ve ince kıyılmış maydanozla karıştırın, Kıymalı yapacaksanız yağı bir tavada eritip, soğanları ekleyin, Soğanlar pembeleşince kıymayı katarak birkaç dakika kavurun, tuzunu ve biberini serpip ateşten alın.
2.Yumurtaları bir yoğurma kabına kırıp, biraz su ile çırpın. İçine unu katarak azar azar su ekleyip yoğurun, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru on iki topağa ayırıp yuvarlayın ve unlayın.
3- Topaklardan ikisini bir yanda tutun, kalanları oklava ile tınlayarak yufka inceliğinde açın. Her bir yufkayı bohça gibi dörde katlayın ve üst üste tepsiye yerleştirin.
4.Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın. Su kaynayınca, her seferinde yalnızca bir yufkayı açıp suya koyarak yaklaşık 2 dakika haşlayın. Parçalamadan sudan alıp, düzgünce bir süzgece çıkarın. Diğer yufkaları da haşlayıp, aynı süzgece koyun,
5.Bu arada, ayırdığınız iki topağı böreği yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın. Tavada tereyağını kızdırıp, tepsiyi bit yağla yağlayın. Açtığınız yufkalardan birini yağlanmış tepsiye yayın, Haşlanmış yufkalardan altısını, aralarına kızdırdığınız tereyağından gezdirerek teker teker ve eşit kalınlık vererek tepsiye yayın, Üzerlerine hazırladığınız kıymalı ya da peynirli harcı koyun. Harcın üzerine, yine aralarına yağ gezdirerek kalan dört adet haşlanmış yufkayı serin. En üste haşlanmamış olan ikinci yufkayı kapatın. Bir bıçakla tepsinin kenarlarını aşan fazlalık varsa kesin ve üstteki yufkanın kenarlarını bıçağın ucu ile tepsinin içine itin.
6.Kalan tereyağını yeniden kızdırıp, tepsideki böreğin üzerine gezdirin. 180°C ısıtılmış fırında ya da çok kısık ateşte böreği pişirin. Ocakta pişiriyorsanız altı kızarınca ağzına bir tepsi kapatıp, böreği ters çevirin ve tekrar ateşe koyarak alta getirdiğiniz kısım da kızarmcaya kadar pişirip, ateşten alın.
7.Pişen böreği iri kareler halinde keserek sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Elinizdeki Malzemeye Göre Tarif Bulun