ANA SAYFA
Osmanlı Mutfağı Hakkında Detaylı Bilgi

OSMANLI DÖNEMİ MUTFAK HİYERARŞİSİ

Matbah-ı Amire Emini                Mutfak işlerine bakan en üst düzey memur.

Serçini                                                   Mutfak emini-Baş aşçı

Kilercibaşı                                           Enderun ve ikinci avludaki mutfaklar ile kilerlerin, kiler koğuşu içoğlanların ve Saray'ın dış teşkilatına bağlı tüm mutfak görevlilerinin amiriydi.

Üstüdan-ı Matbah-ı Has              Usta aşçı

Bölük başı                                            Ocakbaşı, kebapçı, tatlıcı, hamurcu, pilavcı, balıkçı, kasaplar, yoğurtçu ve sütçüler, sebzeciler, tavukçular, simitçiler, buzcu ve karcılar, kalaycı, mumcu, buğday döğücüler (Kendüm küban), sakalar ve yedi bölük halinde çalışan kilerciler vardı. Hepsi enderunda bulunan kilercibaşına bağlı çalışırlardı.

Fodlacılar                                              Pideciler.

Helvacıyan-ı Hassa                        Helva, macun, hoşaf gibi tatlı yapımı.

Habbazin-i Hassa                             Saray ekmekçileri. (pişirici, hamurcu ve elekçiler)

Şagirtler                                                  Kalfalar, (acemioğlan, tablakar) 


1 yorum:

  1. Abdülhamid Han'in Yildiz Sarayında
    Veli Baba isimli bir aşçısı varmiydi,?

    YanıtlaSil

Elinizdeki Malzemeye Göre Tarif Bulun