ANA SAYFA
Osmanlı Mutfağı Hakkında Detaylı Bilgi

NIZBAÇ

Malzemeler:
1 kilo oğlak eti (veya yağsız
kuzu eti),

100 gram nardenk,
3 gram zencefil,

250 gram
soğan,  
100 gram cevizi içi,
250 gram havuç,
250 gram kuru siyah
üzüm,
3 gram dövülmüş kişniş, 
1/2 demet taze nane,

3 gram tarçın,    
1 kaşık tuz,

3 gram kara
biber,  
3 gram dövülmüş damla sakızı,
1 litre su,

yeteri kadar gül suyu.

Yapılışı:
1- Oğlak etini (bulunmazsa yağsız
kuzu da olabilir) kuşbaşı iriliğinde parçalara doğrayıp iyice yıkamalı ve iri delikli bir süzgece koyup suyunu süzmeli.
2- Soğanı çentilircesine ince doğrayıp üstü
kazındıktan sonra dilimlenmiş havuçla birlikte bir güvece koymalı. Üstüne eti dökmeli. Yarım litre de su katıp kaynamaya bırakmalı.
3- Su ısındıkça suyun yüzünde köpükler belirecektir. Tamamı ile yok oluncaya kadar köpükleri temizlemeli. Sonra güveci ateşten indirmeli.
4- Bir kevgirle güveçtekileri çıkarıp makine, den geçirmeli. Elde edilecek kıymayı porselen bir kâseye koymalı. Üstüne dövülmüş olarak kara
biber, tarçın, sakız, kişniş ve zencefili serpmeli.
5- Kıyılırcasına ince doğranmış naneyi de katmalı ve karışımı iyice yoğurarak birbirine yedirdikten sonra bundan
cevizden küçük yuvarlak köfteler yapmalı.
6- Diğer yanda kara
üzümü taş veya tahta havanda macun durumuna gelinceye kadar dövmeli. Buna nardenk i katmalı (Nardenk nar veya erikle yapılan bir çeşit ekşi pekmezdir.
7- Karadeniz bölgesinde bilhassa Giresun'da bugün bile yapılmaktadır). Yarım litre de su döküp karışımı sulu bir macun durumuna getirmeli.

8- Bu sulu macunu güveçteki yemek suyuna katmalı. Hazırlanmış olan köfteleri de içine attıktan sonra güveci hafif bir ateşe oturtmalı.
9- Köfteler pişince güveci ateşten indirmeli ve servis tabağına boşaltmalı. Tahta havanda dövülmüş
ceviz içini de gül suyuyla suluca bir macun durumuna getirip salça kâsesine boşaltmalı ve servis tabağı ile birlikte sofraya çıkarmalı. Yemeği tabaklara boşalttıktan sonra üzerine gül sulu ceviz içi dövmesinden de serpiştirip yemeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Elinizdeki Malzemeye Göre Tarif Bulun