Osmanlı dönemi yemek kitaplarında yumrarta yemekleri genellikle ayrı bir bölümde ele alınmaz. Bu biraz da Batılı bir gelenektir. Elbette bu durum Osmanlılar'ın hiç yumurta yemedikleri anlamına gelmez. Tersine, yumurtanın ve yumurta yemeklerinin yendiğini, hatta çok da beğenildiğini tarihi kayıtlardan bilmekteyiz.
Bunun iyi bir örneğini ünlü "soğanlı yumurta" oluşturur. Bir söylentiye göre, Saray'da aşçıların mesleki ilerlemesini denetlemek için yapılan sınavlarda, padişaha soğanlı yumurta pişirilmesi istenirmiş. Bu arada ilginçtir, Batı dünyasında da çırakların kalfalığa geçişinde çoğu kez kendilerine dışarıdan bakıldığında çok basit görünen bir başka yumurta yemeği, omlet yaptırılır. Böylece çırağın yeterince mesleki beceriyi edinip edinmediği ölçülür.
Türkler'in ete olan düşkünlüklerini göstermesi açısından oldukça dikkat çekici "Kıymalı yumurta", "sucuklu yumurta", "pastırmalı yumurta" gerçekten bize özgü nitelikler taşır. Sucuk ve pastırma zaten Osmanlı döneminde de önemini korumuş ve bugüne kadar gelebilmiş gastronomik zenginliklerimiz arasındadır.
Bunların yanı sıra "ıspanaklı yumurta" Osmanlı döneminde de sebzeye olan düşkünlüğü göstermesi bakımından ilgi çekici bir yemek. Üstelik bu yemek bizim gündelik mutfağımızda da önemini hâlâ korumakta. Batıların "poşe etmek" olarak adlandırdıkları suda pişirme yöntemi bize de bilinmeyen bir dönemde gelmiş ve yumurta yemeklerimizden belki de en ünlüsü "çılbır" böylece ortaya çıkmış.
Son olarak, çeşitli nedenlerle mutfağımıza çok geç dönemlerde girdiğini belirttiğimiz domatesin de yumurta yemeklerinde kolayca kendine yer bulduğunu gösteren bir örneğe, "domatesli yumurta"ya da bu arada yer vermeden geçemeyiz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Elinizdeki Malzemeye Göre Tarif Bulun
BALIK
(4)
Ceviz
(1)
CİĞER
(1)
ERİŞTE
(1)
Kadayıf
(1)
MERCANKÖŞK
(1)
Nohut
(3)
PATATES
(1)
YOĞURT
(4)
ZERDEÇAL
(1)
ahududu
(1)
asma kabağı
(1)
balkabağı
(1)
bamya
(1)
dana eti
(3)
ince bulgur
(1)
irmik
(1)
kabak
(1)
kereviz
(1)
koyun eti
(8)
koyun kıyma
(6)
kuzu beyni
(1)
kuzu eti
(2)
kuzu inciği
(1)
kuzu kıyma
(3)
kuşbaşı et
(1)
kımran
(1)
lor
(2)
mercimek
(1)
midye
(1)
oğlak eti
(1)
patlıcan
(5)
pazı
(1)
pirinç
(2)
portakal
(1)
süt
(2)
tavuk
(2)
tavşan
(1)
yumurta
(1)
çilek
(1)
İNCİK YAHNİSİ
(1)
ıspanak
(2)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder